Mål & Vekt

Mål og vekt for matlaging

Det kan være svært viktig med korrekte mål for vekt, volum og temperaturer når det gjelder matlaging og her finner du en omfattende oversikt over hva du trenger å vite.

 

Mål og vekt for matlaging

Vekt

Tilsvarer

1 kg

1000 gram

1 gram

1000 mg

1 mg

0,001 gram

 

Volum

Tilsvarer

1 liter

10 dl

1 liter

100cl

1 liter

1000ml

1 kopp

ca 2,4 dl

1 spiseskje (ss)

15 ml

1 teskje (ts)

5 ml

1 kryddermål (krm)

1 ml

1 spiseskje (ss)

5 ts

1 dl

5 ss

 

Antall

Tilsvarer

1 dusin

12 stk

1 snes

20 stk

 

Noen kjøttprodukter, gram per stk

Middagsporsjon per pers

Grillpølser, 60 gram

150 gram

Kjøttpølser, 150 gram

150 gram

Medisterpølser, 500 gram

150 gram

Wienerpølser, 50 gram

150 gram

Hamburger, 70 gram

150 gram

Karbonade, 60 gram

150 gram

Kjøttkake, 50 gram

150 gram

Kjøttbolle, 15/30 gram

150 gram

 

 

Kjøttpålegg, gram per påleggsskive

Gram til en brødskive

Bankekjøtt, salt10 gram

15 gram

Fenalår, 15 gram

15 gram

Fårepølse, 4 gram

15 gram

Kalverull, 12 gram

15 gram

Okserull, 17 gram

17 gram

Skinke, 15 gram

15 gram

 

Ulike kjøttslag

Porsjonsstørrelser

Brutto gram

% spiselig

Steke-/koke

Svinn %

Servert mengde

gram

Kjøtt med bein

200-250 g

80

20-30

100-160

Kjøtt uten bein

150-200 g

100

20-30

100-160

Bacon, skive

25 gram

100

65

10

Biff, rå inni

150 gram

100

10

135

Biff, gjennomstekt

150

100

20

120

Koteletter, uspesifisert

200 g

80

25

120

-svin

150-250 g

85

25

95-160

-lam

150 g

77

25

85

-kalv

200 g

73

25

110

Stek, skive

 

 

20

35

 

Andre matvarer

Tilsvarer

1 liter hvetemel

0,5 kg

1 dl hvetemel

50 g

1 ss mel, fint

6 g

1 dl potetmel

80 g

1 dl maizena

55 g

1 ss maizena

8 g

1 dl langkornet ris

80 g

1 dl salt

115 g

1 ss salt

20-25 g

1 ts salt

5 g

1 dl sukker

85 g

1 ss sukker

15-20 g

1 dl margarin/smør

95 g

1 ss margarin, smør

25 g

1 ss smeltet margarin, smør

15 g

1 dl olje

80-90 g

1 ss olje

13 g

1 dl hakket løk

50 g

1 liter poteter, rå

700g

1 liter kokte poteter

600-700 g

1 dl tomatpuré

120 g

1 ss tomatpuré

20 g

 Kilde: Matprat.no


Engelske og amerikanske mål


Vekt
1 pound (lb) = 16 ounces (oz) = 453,6g
1 oz = 28,35 g
3,5 oz = 100 g
1 stone (st) = 6,35 kg
1 quarter (qu) = 2 stones = 12,7 kg

Volum (engelske)
1 cup = 2,84 dl
1 pint (pt) = 2 cups = 5,68 dl
1 quart (qt) = 1,136 l
1 gill (gi) = 1,42 dl
1 imperial gallon = 4,55 l

Volum (amerikanske)

1 US gallon = 3,758 l
1 cup = 2,37 dl
1 tablespoon = 14,7 ml
1 liquid quart = 9,5 dl
1 liquid pint = 4,73 dl
1 dry quart = 1,1 l
1 dry pint = 5,51 dl

Gamle norske mål
1 bismerpund = 6,0 kg
1 skål (pund) = 2 mark = 0,498 kg
1 mark = 16 lodd = 0,25 kg
1 lodd = 4 kvintin = 15,6 g
1 unse = 2 lodd = 31,2 g
1 ort = 16 æs = 0,97 g
1 æs = 16 gran = 60,8 mg
1 notting = 5,8 l
1 setting = 8,7 l
1 fjerdingkar = 4,3 l
1 pott = 0,96 l
1 kande = 1,93 l

Kilde: Matsiden.no

 

Tabell for stekeovnsvarme

  Svak varme

150-200 grader

  Svak-middels varm ovn

175-225 grader

  Middels varme

200-250 grader

  Middels varm-varm ovn

225-275 grader

  Varm ovn

250-275 grader

  Varm-meget varm ovn

275-300 grader

  Meget varm ovn

300-325 grader

  Husk 212 fahrenheit er

100 grader celsius

  Husk 32 Fahrenheit er

0 grader celsius

 

Ekstra informasjon